Depresif Hissetmemek için Ne Yapmak Gerekir?
Öncelikle depresif ruh halinin tanımını yaparak başlayalım; kişinin günlük hayattaki tüm aktivitelerde veya büyük bir kısmında haz kaybı, zevk veren uyaranlara tepkisizlik, keder ve umutsuzluk hissinin yoğun olarak yaşandığı bir durumdur.
Peki, neden depresif hissederiz?
İnsan hayatındaki yas veya kayıplar, yoğun stres ve baskı, ani ortam değişiklikleri, iş kaybı, kronik bir hastalık, mevsimsel geçişler, yoğun iş ve özel yaşam temposu gibi birçok sebep sıralanabilir.
Zaman zaman hepimizin bu tür bir durumla karşı karşıya gelmesi mümkündür. Öncelikle bunun utanılacak ya da gizlenecek bir durum olmadığını ve her halimiz gibi bu durumun da geçici olduğunu bilmek ve süreci sağlıklı şekilde yönetmek için neler yapabileceğimize gelin birlikte bakalım.
Neler yapmak gerekir?
Beynimizde yer alan nöronlar bilgilerin aktarılmasını sağlar. Beynimiz her yeni bilgide nöronlar arasında yeni bir yol oluşturur. Biz yeni bir durumla karşı karşıya kaldığımızda daha önce öğrendiklerimizden oluşan nöronal yolları kullanırız. Bu sebeple öncelikle şunu söylemek gerekir ki zihninizde olumsuz düşünceler ne kadar çok tekrar edilirse o kadar çok yer kaplar ve oluşan yeni yollar bizim olaylara olumsuz yönden bakmamıza sebep olur. Bu sebeple zihnimizin olumsuz düşünme pratiğini azaltmak üzerine olan tekniklere odaklanmalıyız.
- Olumsuz düşünmeye başladığınız anda zihninizi dikkatinizi verebileceğiniz bambaşka bir şey ile meşgul etmek.
Örneğin;
Eve giderken her zamankinden farklı bir yol kullanmak,
Örgü örebiliyorsanız hiç bilmediğiniz bir örgü denemesi yapmak,
Yemek yapmanız gerekiyorsa daha önce yapmadığınız bir tarifi denemek,
Dişlerinizi sağ eliniz ile fırçalıyorsanız sol eliniz ile fırçalamaya başlamak.
Bu yaptığınız pratikler ile beyninizde yeni yollar oluşur ve sürekli olumsuz yolları kullanmaktan uzaklaşma fırsatı elde edersiniz.
- Evet, ikinci olarak depresif hissetmenizi azaltacak koşullardan biri de egzersiz ve spor yapmaktır. Bilimsel olarak spor yapmak beyninizdeki dopamin yani mutluluk hormonunun seviyesini artırır. Her gün mümkünse açık havada 45 dakika yürüyüş veya egzersiz yapmak önemlidir.
Evet, bu söyledikleriniz güzel ama yapmak içimden gelmiyor dediğinizi duyar gibiyim. Unutmayın ki bahaneler yalnızca kendimizden kaçışlarımızı besler. İlk günler sizi çok zorlayan bu maddeler bir süre sonra sizde iyileşme sağlayacaktır. En az ekonomik sermayemiz kadar psikolojik sermayemizin de önem arz ettiğin bu dönemlerde ruh sağlığımıza iyi bakmamız gerekir. Ne demişler insan bir parçada hafızadan ibarettir. Hafızanızı olumlu anılarla doldurursanız olumsuzlara çok az yer kalacaktır.
Uzm. Psk. Merve Elif ŞAHNE